EÄŸitim
İlk Kürtçe doktora programı Diyarbakır’da
Türkiye’de ilk defa Kürtçe doktora programı Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesinde açıldı. Biri Irak Kürt bölgesinden olmak üzere beş öğrenci alındı.
Türkiye’de açılım süreciyle birlikte Kürt dili ile ilgili Mardin Artuklu Üniversitesi baÅŸta olmak üzere pek çok üniversitede yüksek lisans, lisansüstü programlar gerçekleÅŸtirilerek, bilimsel, kültürel, tarihsel ve pedagojik alanlara yönelik eleman yetiÅŸtirildi. Åžimdi de ilk olarak Kürtçe doktora programı Diyarbakır’da; Dicle Üniversitesi’nde açıldı.
‘Ä°hmâl edilmiÅŸ bir dil’
Dicle Üniversitesi’ndeki programa yapılan 19 baÅŸvuru arasından beÅŸ kiÅŸi alındı. Alınanlardan biri Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Erbil kentinden. Programı yürüten Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Hasan Karacan, Kürt dilinin bilimsel olarak ihmal edildiÄŸini düÅŸündüÄŸünü belirtiyor.
“Kürtçe için ‘Bir dil deÄŸil Farsçanın bir kolu’ deniyordu. Bilimsel olarak düÅŸündüÄŸümüzde bu dilin yıllardır ihmâl edildiÄŸini düÅŸünüyorum. Ancak ÅŸimdi Türkiye’de dile karşı zihniyet deÄŸiÅŸimi var. Hem hükümet destekliyor hem de toplum tarafından olumlu karşılanıyor. Rektörümüz, YÖK BaÅŸkanı ve Hükümetimizin destekleri ile programımıza baÅŸladık. Programa katılan arkadaÅŸlarımız üç yıl eÄŸitim alacaklar. Ardından bu iÅŸin uzmanı olarak mezun olacaklar.”
‘Halklar birbirlerini tanıyor’
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Bölümü’nde 20’den fazla dilin araÅŸtırıldığını belirten Hasan Karacan, zamanla o dillerin arasına Kürtçe'nin de gireceÄŸini umut ettiÄŸini belirterek dillerin insanların birbirlerini tanımalarına vesile olacağını söylüyor:
“Gönül isterdi ki Ankara ve Ä°stanbul gibi Kürt nüfusunu barındıran büyük kentlerimizde de Kürtçe dili araÅŸtırılsın. Ancak zamanla bunun olacağını düÅŸünüyorum. Kürtçenin böyle tanınması ve kabul görmesi halkların birbirlerini tanımalarına vesile olacak. Bu aynı zamanda bir zeytin dalıdır.”
Bingöl ve MuÅŸ sırada
Dicle Üniversitesi’nde dijital ortamda yayın yapan uluslararası Kürtçe bir dergi de çıkarılıyor. Hedeflerinin konferanslar yaparak dünyadaki Kürdoloji bölümleri ile ortak çalışma yapmak olduÄŸunu söyleyen Hasan Karacan yakında Bingöl ve MuÅŸ üniversitelerinde de Kürtçe ve Zazaca doktora öÄŸrencileri alınacağını belirtti.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.